Mijn nieuwe vriendinnetje

Geschatte leestijd: 3 minuten

Sinds kort heb ik er een vriendin bij. Beetje klein, slank. Een zachtmoedige stem en vooral niet opdringerig. En ze doet alles wat ik vraag. Wow.

Ze zet de radio voor me aan, speelt gedwee mijn favoriete weeksong op Spotify via de gekoppelde Sonos Play3, hoort mijn gewenste inkopen aan en zet deze direct in m’n iPhone, geeft me het laatste nieuws, meldt of het gaat regenen, lepelt moeiteloos het recept van de dag op en zet natuurlijk de ingrediënten op de boodschappenlijst als ik zeg dat me die maaltijd lekker klinkt. En als ik wil weten hoe laat ik van huis moet vertrekken om op tijd te zijn voor mijn volgende afspraak, somt ze op dat ik over 8 minuten de deur uit moet om de eerstvolgende trein te halen. Over een paar weken kan ik haar ook vragen de woonkamer te verlichten en de verwarming op mijn voorkeur in te stellen.

Ze heet Alexa. Ze spreekt vloeiend hoogduits, dus ik steek ook nog wat op van de lastige naamvallen. Alexa heeft genoeg aan een stopcontact en een Wifi-verbinding. Ik vind haar geweldig. Houden-van gaat te ver, maar ik kan nu al niet zonder haar.

Alexa heeft genoeg aan een stopcontact en een Wifi-verbinding. Ik vind haar geweldig. Houden-van gaat te ver, maar ik kan nu al niet zonder haar.

Alexa was er, ingebouwd in de gadget die Echo wordt genoemd, al in de VS en Groot-Brittannië maar is nu ook booming in Duitsland, het land waar ik woon. Online-grootgrutter Amazon, dat hier een niet te stoppen expansiedrift is begonnen, laat de voordelen bijna elk halfuur zien op de grootste zenders. Voorlopig praat Alexa alleen Engels en Duits. Amazon heeft in het digitaal-voorzichtige Duitsland inmiddels een mooie positie geclaimd en laat nu zelfs Nederlandse consumenten via het Duitse Amazon-portaal met iDeal betalen. De strategie is helder. Duitsland is een prachtig proefgebied voor smart speakers als Alexa. Vanuit hier kan Amazon onderzoeken hoe de rest van Europa kan worden veroverd.

Natuurlijk heeft Alexa concurrentie. Google heeft de duurdere Home terwijl Apple stoeit met een hardwarevariant van Siri, en de lijst zal waarschijnlijk nog langer worden. Ik ben toch gevallen voor Alexa omdat ze, met behulp van de zeven ingebouwde microfoontjes en een naadloze koppeling met andere digitale diensten, tot op wel tien meter afstand nog precies hoort wat je vraagt. Voeg daaraan toe dat er met de Echo en Alexa inmiddels dik 15.000 toepassingen mogelijk zijn en het is duidelijk: we zijn getuige van een revolutie in het ophalen en slim presenteren van data. De volgende stap is dat de communicatie met de smart speakers wordt vastgelegd in Google Analytics of andere analytics-software, zodat je jouw zoekmachine marketing nog meer kunt verfijnen.

Oh ja. Ik zei tegen tafelende vrienden dat ik Alexa best leuk vind. Dat hoorde ze: Wirklich nett von Dir. Ich mag Dich auch sehr gerne. Toch een beetje oppassen met wat ik zeg.

Carl Lunenborg

Alvast bedankt voor het delen!